Що спробувати у Туреччині? Вулична їжа у Стамбулі

# Новини
21 квітня 2021
6126

Щоб оцінити колорит Туреччини, сюди треба приїхати. Погуляти місцевими вуличками, почути молитовний намаз, відчути аромат спецій і скуштувати найсмачнішу східну їжу. Турки славляться своїми національними стравами та вмінням перетворити навіть боби на вишукані делікатеси.

Національна кухня Туреччини.

Для того щоб хоч на долю секунди уявити смак та аромат турецьких ласощів, ми розповімо про головні особливості місцевої кухні.

Національна турецька кухня - це переплетення смаків найкращих ісламських, балканських та кавказьких страв. Майже вся їжа готується на відкритому вогні, що додає їй особливого шарму та легкого аромату серпанку.

Тут не їдять свинину, але готують решту м'яса так, що воно тане в роті, а овочі перетворюють на страви із зіркою «Мішлен».

Одні з найпопулярніших турецьких делікатесів:

  1. чорба. Насичений суп-пюре з додаванням сочевиці, зелені, сметани та сухариків;
  2. піде та лахмаджун. Піца по-турецьки або "м'ясо з хлібом" у перекладі з арабської. Піде від лахмаджуна відрізняється товщиною та формою тіста, в іншому вони готуються однаково. Начинка може бути м'ясною, овочевою чи сирною, все залежить від фантазії кухаря;
    Фото турецький суп чорбаФото турецька піде
  3. кокореч. Це страва з баранячих кишок, в які обертаються потрошка. Все це рубається і готується зі спеціями та лимонним соком. Подається страва в бутербродах, окремо в тарілці або запікається у вигляді шашлику на рожні;
  4. борець і гезлеме. Традиційні турецькі коржики без дріжджів із різноманітною начинкою – це гезлеме. Всередину кладуть шпинат, тягучий сир, рубане м'ясо та різноманітні овочі. На відміну від гезлеме, борець — здобний пиріг, знов-таки з достатком видів начинок;
  5. манти. Страва, яка нагадує наші пельмені. Великі, соковиті, вони готуються з м'яса або овочів, рубаної зелені, з додаванням спецій та олії.
    Фото де спробувати турецьку коржикКартинка манти у Туреччині
Що спробувати у Стамбулі?

Вирушаючи до Стамбула, варто приділити увагу вуличній їжі. Тут розвинений стріт фуд, а з усіх боків долинають ароматні запахи смаженого нуту, кебабу з індички та овочів на вогні. Замість того, щоб сидіти в класичних закладах, вирушайте на вулиці з місцевими лавками і спробуйте лише потроху.

Те, що обов'язково варто з'їсти:

  • бублик симіт. Величезний, тонкий бублик з хрусткою скоринкою, рясно посипаний кунжутом;
  • дондурма чи турецьке морозиво. Насправді спільного з морозивом у делікатесу мало. У складі цукор, загусник та мастика. На смак нагадує солодку, тягучу безішку;
    Фото тур у СтамбулЗображення вулична їжа в Стамбулі
  • смажені каштани та кукурудза на грилі. Їстівні каштани готують прямо на вулиці та їдять як насіння чи горішки. Трохи солодкуваті, вони нагадують горіхи. Також спробуйте кукурудзу на грилі - соковита, солодка, з нотками серпанок, вона стане справжнім відкриттям;
  • балик екмек. Буквально перекладається як «риба з хлібом». Бутерброд із смаженою рибкою на грилі удосталь овочів змінить назавжди погляд на подачу риби;
  • пахлава. Солодка, медова і нічого не має спільного з тим, що носять у нас пляжами. Турецька пахлава — ніжна, м'яка, потопаюча в просоченні і обмазана сиропом, удосталь смаків і видів. Її варто скуштувати, а головне зуміти зупинитися.
    Картинка поїздка до стамбулаФото що спробувати у Стамбулі
Що спробувати у Каппадокії?

Якщо ви справжній м'ясоїд і аматор солоненького - ви потрапили до гастрономічного раю. Телятина, індичка, яловичина, баранина, які готуються по 5-6 годин на повільному вогні чи вугіллі. Приправлені спеціями та овочами страви, томляться у власному соку і зводять з розуму своїми ароматами.

Каппадокія славиться досить холодним кліматом, тому місцеві люблять поживну, жирнішу і висококалорійну їжу. Саме вона дозволяє менше витрачати енергію та не відчувати холоду. Крім м'яса, у регіоні навчилися смачно консервувати, солити та сушити овочі.

Варто спробувати:

  1. тест-кебаб. Ніжне м'ясо приготоване в глиняному горщику з достатком овочів та пряних спецій. Страва запечатується зверху тестом і нудиться кілька годин у печі. М'ясо та овочі виходять з легким ароматом серпанку, що потопають у власному соку;
  2. суп арабаші. Цікава страва, яка подається не із хлібом, а тестом. Покладіть шматочок тіста на ложку, закресліть запашний м'ясний бульйон і проковтнути все;
  3. м'ясний хліб. Страва нагадує хліб-цеглинку, але насправді це смачний м'ясний делікатес. Крім різноманітності видів м'яса, при приготуванні можуть додаватися овочі, яйця, сир;
    Фото що спробувати у КаппадокіїФото турецький хліб
  4. турецькі манти . Відрізняються від класичних манти формою та розміром. Турки роблять їх дуже крихітними у формі конвертів. Крім того, часто вони обсушені в печі і мають абсолютно неймовірний аромат;
  5. вина Каппадокії. Виноградники регіону є унікальними — вони ростуть на пісках і зігріваються в теплих променях турецького сонця. Вино витримується над бочках, а туфах — ємностях, видовбаних у скелях. Спробуйте вино з винограду каледжик карас, нарінс і хмільний окузкозу і богазкер.
    Фото вина КаппадокіїЗображення поїздка до Каппадокії

Якщо ви ще не побігли спустошувати холодильник, то нагадаємо, що Туреччина – це не лише їжа, а ще й море, заходи сонця, архітектура, нові знайомства. Подорожей, яскравих вражень та неповторних смакових відчуттів.

Бажаєте скуштувати турецьку кухню?

Тоді поїхали до ТУРИ В СТАМБУЛ + КАПАДОКІЯ.

Програма туру продумана до дрібниць - Вам завжди буде чим зайнятися. До програми вже включено відвідування найкращих пам'яток.

У турі з Вами завжди буде гід, який завжди підкаже, де краще перекусити і які місця ще відвідати у вільний час.

ТУР В СТАМБУЛ + КАПАДОКІЯ З ХАРКОВА

ТУР В СТАМБУЛ + КАПАДОКІЯ З КИЄВА

ТУР В СТАМБУЛ + КАПАДОКІЯ З ДНІПРО

Комментарии 1
  • Л
    Ліна
    7 березня

    Ще раджу спробувати чизкейк “Сан-Себастьян” в Viyana kahvesi, мені на стільки сподобався, що тепер постійно готую вдома) Рецепт брала тут https://novastrava.com/baskskij-chizkejk-san-sebastyan/